Cazare Ranca, Transalpina – Pensiunea Antonia Spa 180° Panoramic View *** Ranca – 0763 399 966

Muzeul Civilizaţiei Montane din Rânca îsi deschide sâmbătă porțile

Muzeul Civilizaţiei Montane din Rânca va fi inaugurat sâmbătă, ora 12, cu ocazia Sfântei Maria, odată cu marcarea hramului bisericii din staţiune. Potrivit autorităţilor judeţene muzeul va deveni o atracție pentru turiștii veniți la munte sau pe Transalpina.Şefii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Păstrarea Culturii Tradiţionale şi Obștea „Cerbul” Novaci au pus la punct ultimele detalii legate de amenajarea muzeului la intrarea în staţiunea Rânca. Turiştii vor putea să admire, la Rânca, expoziţii legate de portul popular, cultura şi civilizaţia montană, obiceiuri, transhumanţă şi altele. Deocamdată, nu s-a stabilit dacă va fi un muzeu cu intrare liberă sau va fi introdusă o taxă de vizitare pentru turiştii care îi vor trece pragul, având în vedere şi faptul că este o investiţie privată.

Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Păstrarea Culturii Tradiţionale Gorj, a mai spus că în cadrul Muzeului Civilizaţiei Montane de la Rânca turiştii vor putea gusta şi din preparatele tradiţionale, în special lactate, produse chiar la muzeu.
„Pe lângă expoziţia care va cuprinde obiectele specifice oieritului, de la cojoace până la vasele în care se prepară brânza, turiştii vor putea vedea cum se fac iaurtul, brânza şi alte produse din lapte. Va fi un muzeu viu. Asta este ideea principală. Construcţia este făcută din lemn, de o echipă de meşteri populari din Maramureş. Toți banii investiți sunt ai Obștii. Sunt convins că va fi un adevărat succes. Deja oamenii veniți în Rânca au început să întrebe când se va inaugura, ce vor putea vizita, cum va fi programul. Va fi o atracție pentru turiști. Şi şoseaua este unică în România prin ceea ce oferă: imagini pe care nu le poţi exprima în cuvinte. Cu siguranță, numărul turiștilor va crește de la an la an.”