Cazare Ranca, Transalpina – Pensiunea Antonia Spa 180° Panoramic View *** Ranca – 0763 399 966

Transalpina, cunoscută și sub numele de „Drumul Regelui” face legatura intre Transilvania si Oltenia. Situat la peste 2.000 de metri altitudine, Transalpina este cel mai înalt drum din România ce este traversabil cu maşina, ce are cel mai înalt în Pasul Urdele, la 2.145 m. Fiind mai înaltă decât Transfăgărășanul, este mai puțin cunoscută în acest moment decât acesta deoarece nu a fost asfaltat niciodată până în 2009, deși  figureaza ca și drum național în atlasurile rutiere, cât și pe hărțile GPS.

Dacă doriți să vizitați Transalpina, vă recomandăm să profitați de ofertele de cazare din Rânca pentru a putea aprofunda experiența.

Modernizarea drumului a început în 2009, acoperind o distanță de 148km, de la Sebeș, Alba, până la Bengești, Gorj. În acest moment, peste 99% din ruta parcursă de Transalpina are un covor asfaltic perfect, termenul de finalizare a proiectului fiind sfârșitul anului 2012.

Istoria Transalpina

Felul în care acest drum a apărut este neclar. Unele persoane susţin că a fost construit și utilizat pentru prima oară de romani în timpul războaielor cu dacii, el fiind din această cauză marcat pe hărţile istorice  sub numele de „coridorul IV strategic roman”.

O legendă cunoscută în zonă dezvolăuie că la sfârşitul secolului 18, începutul secolului 19, toate familiile din zonă au ajutat  la construirea acestui drum, în măsura capacităților fizice şi posibilităților financiare ale fiecăreia. Alte izvoare spun că drumul a fost pietruit de soldații germani în primul razboi mondial, din motive militare, nefiind însă folosit. Este însă sigur că Transalpina a fost refăcută în perioada dintre primul și al doilea război mondial, fiind dată în uz în 1938 de către regele Carol al II-lea. La drum au mai fost efectuate lucrări de reparație în timpul celui de-al doilea razboi mondial, când nemții aveau, din nou, o necesară cale de acces din motive militare.

În vremuri străvechi, acest traseu era utilizat de către ciobanii din Mărginimea Sibiului ce  traversau prin munți turmele în Oltenia, însă era doar o cărare periculoasă,  numita cu inspirație „Poteca Dracului”.

Drumul regelui a fost inaugurat la începutul lui 1938, panglica fiind tăiată de către Carol al II-lea la Poiana Sibiului. In acel timp, drumul era vazut drept o mare realizare tehnica,  economica, strategica si militara, inspecial deoarece oamenii isi aminteau perioada in care fusese impusa religia catolica si multe familii au folosit aceasta poteca pentru a fugi si a-si pastra traditia. Dupa spusele localnicilor, peste 200 de familii din Jina, ce se afla in actualul judet Sibiu, impreuna cu clericul din sat, au luat drumul bejaniei, trecand Carpatii pe „Poteca Dracului” si stabilindu-se in Corbii de Piatra din Arges. Din acest motiv costumele nationale, populare, ocupatiile dar si traditiile sunt aceleasi pentru locuitorii din Marginimea Sibiului, Novaci, Vaideeni si Babeni, asezamite aflate pe parti diferite ale muntilor.

Transalpina isi incepe serpuirea din Jina, coborand aproximativ 7 km pana la Sugag. De aici altitudinea incepe sa creasca, iar in cativa kilometri ajunge la barajul Tau și apoi la barajul Oasa, pe care îl traversează pe partea stângă până când ajunge la Obârșia Lotrului. De aici, în dreapta, pornește un drum către mânăstirea aflată la colonia de la Fetița, urcând mai departe la Sureanu prin „Luncile Prigoanei”, un loc de tristă amintire pentru localnici, aici fiind pedepsiți cei ce doreau să plece în bejenie, și se ajunge la Cabana si iezerul Sureanu, superb descris de Lucian Blaga, în același  „Hronicul și cântecul vârstelor”. Străvechea cabana Oasa este scufundată acum în apele lacului de la barajul cu acelasi nume, alături de celebrul „brad stramb” al lui Mihail Sadoveanu de pe Valea Frumoasei.  De aici se poate ajunge în localitatea Sadu și apoi în Talmaciu, dupa ce sunt parcurși 62 km de peisaj montan mirific.

De la Obarsia Lotrului, aflata intr-o vale cu o deschidere foarte frumoasa, sunt mai multe posibilitati: se poate merge in stanga spre Brezoi ce se afla la circa 60 km, trecand pe langa Lacul Vidra si apoi prin statiunea Voineasa, sau in dreapta spre Petrila, care e cale de 28 de km. Pentru a continua insa Drumul Regelui, Transalpina, DN 67C trebuie mers inainte spre Novaci. De fapt, de abia acum incepe cea mai spectaculoasa parte a Drumului Regal, drumul prin zona alpina, adevarata Transalpina. Serpentinele se insiruie una dupa alta, ducandu-ne in locuri tot mai inalte: Stefanu, Carbunele, Muntinu, Urdele. Dintr-o data muntele dispare, iar in fata se intinde platoul de pe varful Papusa de unde se coboara in Statiunea Ranca si apoi la Novaci unde ia sfarsit Transalpina.

In 1938, la inaugurarea Transalpinei, Carol al II-lea si suita sa au parcurs traseul Novaci – Salistea in opt ore. In zilele noastre datorita lucrarilor aflate in curs pe traseul Jina – Sugag, Transalpina este parcursa pe traseul Sebes – Sugag – Obarsia Lotrului – Ranca – Novaci intr-un timp de aproximativ 3 – 4 ore.

Cauți cazare în Rânca ? Vino la Pensiunea Antonia Spa 180° Panoramic View*** ! 0732 162 777